top of page
איור של דליפת שתן מהשלפוחית

מבוא

מטפלים במקרים של אי נקיטת שתן מתוך דחיפות, אשר נגרמים בשל מצבים נוירולוגיים כדוגמת טרשת נפוצה (BOTA) ברעלן בוטולינום A ופגיעה בחוט השדרה וכן בנשים עם פעילות יתר של שלפוחית השתן, אצלן לא זוהה הגורם לתסמינים.

כיצד פועלת שלפוחית שתן תקינה?

שלפוחית השתן דומה לבלון. בעת יצירת השתן ומילוי השלפוחית, דפנות שלפוחית השתן נמתחות כדי להכיל את הנוזל. השתן נשמר בשלפוחית השתן הודות למנגנון דמוי שסתום (סוגר השופכה), שנותר סגור, עד תחושת הצורך להתרוקן וההגעה לשירותים.

אילוסטרציה של חלל האגן ושלפוחית השתן
אילוסטרציה של חלל האגן ושלפוחית השתן

שלפוחית שתן רגיזה, חצי מלאה, מתכווצת ודולפת

שלפוחית שתן תקינה, חצי מלאה ורפויה

 IUGA :מקור

מנגנון השסתום נתמך בשרירי רצפת האגן מתחת לשלפוחית השתן, אשר נמתחים מעלה בעת שיעול או עיטוש וכך, שומרים על השתן בתוך השלפוחית. בעת מילוי שלפוחית השתן, את מתחילה להיות מודעת לצורך להתרוקן אך מסוגלת להתאפק. ברגע בו תחליטי להתרוקן (בזמן נוח, בהגעה לשירותים), המוח יאותת לשרירי ש לפוחית השתן להתכווץ ולרוקן את השתן. באותו זמן, שסתום שלפוחית השתן ושרירי רצפת האגן נרפים, כדי לאפשר את מעבר השתן החוצה. שלפוחית השתן מתרוקנת בדרך כלל 4-7 פעמים ביום ופעם אחת בלילה.
 

מהי פעילות יתר של שלפוחית השתן (שלפוחית שתן רגיזה)?
תסמיני פעילות יתר של שלפוחית השתן נגרמים בשל כיווץ של שרירי שלפוחית השתן גם ללא צורך, כיווץ שיכול לגרום לריקון שתן שאינו
תקין, אף כאשר השלפוחית אינה מלאה וכשהאישה אינה מוכנה. לעיתים קרובות, הריקון מתרחש ללא התראה ובעת שאין המטופלת רוצה בכך, למשל תוך שמיעת צליל מים זורמים, בהכנסת המפתח למנעול וכד'.


שלפוחית שתן נוירוגנית
כאשר חוט השדרה ניזוק (כתוצאה מטראומה לחוט השדרה או טרשת נפוצה, למשל), העברת האותות בין המוח לשלפוחית השתן אינה פועלת כראוי. העצבים עשויים להורות לשלפוחית השתן להתכווץ בתדירות גבוהה מהרצוי, כך שתתקבל תכיפות ודחיפות במתן השתן. 
פעילות יתר של שלפוחית השתן ושלפוחית שתן נוירוגנית גורמות לתסמינים הבאים:

  • תחושה פתאומית של צורך דחוף לתת שתן.

  • דליפת שתן בעת צורך דחוף לתת שתן. 

  • צורך להתפנות בתדירות גבוהה מהרגיל, אף שהשלפוחית איננה מלאה.

  • צורך למתן שתן במהלך הלילה. 

מטופלות עם מצבים נוירולוגיים עשויות לסבול מאי נקיטת שתן מתוך דחיפות אך, בנוסף, עשויות לחוות קושי בריקון שלפוחית השתן, בשל כשל של סוגר השופכה להרפות ולאפשר את ריקון השתן מהשלפוחית.


מהו רעלן בוטולינום A (BOTA) וכיצד הוא פועל?
מדובר בחלבון המופק .BOTA או בקיצור "A רבים שמעו על ה"בוטוקס" לטיפול בקמטים, זהו השם המסחרי של התרופה "רעלן בוטולינום
מחיידק, בתנאי מעבדה מבוקרים, בדומה לאופן בו מופק פניצילין מעובש. 
BOTA פועל על שלפוחית השתן על ידי הרפיית השרירים בדופן השלפוחית וכך, מביא להפחתה בדחיפות ובאי נקיטת השתן מדחיפות. השפעות הרעלן נמשכות לאורך מספר חודשים לאחריהם, השרירים חוזרים למתח התקין (בין 3 ל-9 חודשים, לעיתים יותר).


האם אני מועמדת לטיפול בBOTA?
את עשויה להתאים לטיפול בBOTA אם את סובלת מפעילות יתר של שלפוחית השתן וניסית טיפול פיזיותרפי או תרופתי ללא הצלחה או אם את סובלת משלפוחית שתן נוירוגנית. לפני התחלת הטיפול בBOTA ייתכן ותתבקשי על השלמת בירור בבדיקות נוספות, כגון אורודינמיקה לאישור האבחנה ובדיקת 
שתן, כדי לשלול זיהום בדרכי השתן. נדון על טיפולים אלטרנטיביים , כמו גירוי עצבי (גירוי עצב הטיביאלי האחורי או הסקראלי). ישנם גם אפשרויות ניתוח חלופיות שהן יותר פלשניות עם סיכון מוגבר לתופעות לוואי.


מי אינה מתאימה לטיפול בBOTA?
BOTA אינו טיפול יעיל במצבים אחרים הגורמים לאי נקיטת שתן, דוגמת אי נקיטת שתן במאמץ (דליפת שתן בעת שיעול, עיטוש ופעילות
גופנית). אם את סובלת מאחד המצבים הבאים, אין לקבל טיפול בBOTA:

  • מחלת מייסטניה גרביס או תסמונת איטון-למברט

  • ןזיהום פעיל או שאינו מטופל בדרכי השת

  • הריון (השפעות על העובר אינן ידועות)

  • אלרגיה ידועה לרעלן בוטולינום A


במה כרוך הטיפול בBOTA?
הטיפול פשוט ובדרך כלל מבוצע כפעולה במהלך יום אחד, במרפאה או בבית החולים. הזרקת BOTA אפשרית תחת הרדמה מקומית, כללית או אזורית (זריקה לגב); בדיון עם הרופא/ה המטפל/ת שלך תותאם האפשרות המתאימה ביותר עבורך. לצורך הכנסת BOTA לשלפוחית השתן, נעשה שימוש בציסטוסקופ. מדובר בצינורית דקה, המכילה מצלמה בקצה, אשר מוכנסת לשלפוחית השתן דרך השופכה (צינור השתן) כך שניתן לראות את השלפוחית מבפנים. דרך הציסטוסקופ, מוזרק BOTA מדולל במינון נמוך לשרירי דופן שלפוחית השתן. בדרך כלל, נדרשות 10-30 הזרקות באיזורים השונים בדופן השלפוחית. אם ההזרקה מבוצעת בהרדמה מקומית, תיתכן תחושת עקצוץ או אי נוחות קלה בעת הפעולה. הפעולה אינה אמורה להיות כואבת. בתום הטיפול, שלפוחית השתן מרוקנת ותשוחררי לביתך. מומלץ להרבות בשתייה בימים הסמוכים לפעולה, כדי להפחית את הסיכון לזיהום. ייתכן שתקבלי מנה בודדת או מספר ימים של טיפול אנטיביוטי לאחר הטיפול בBOTA.

רופא מבצע הזרקת בוטוקס בשלפוחית

למה לצפות לאחר הטיפול בBOTA?

לאחר הטיפול את עשויה לחוש צריבה או שריפה בעת מתן שתן. השתן גם עשוי להיות מעט מעורב בדם בצבעו. תופעות אלה נורמליות וצפויות לחלוף תוך 24-48 שעות. BOTA אינה משפיעה מידית, אך תוך מספר ימים עד שבועיים תתחילי לחוות הקלה בדחיפות במתן שתן והפחתה בתלונות על דליפת שתן ואף הפסקה מוחלטת של אירועי הדליפה. שלפוחית השתן אמורה להיות מסוגלת להכיל יותר שתן, כך שמספר הפעמים בהן תזדקקי להתרוקן יפחת.

 

אם נטלת תרופות להרפיית שלפוחית השתן, את צפויה להגמל מהן ככל שהשפעת הטיפול בBOTA תגבר, בהתאם להתייעצות.

במקביל להקלה בתסמינים, ייתכן ותחושי קושי בהתרוקנות. תופעה זו קשורה בהשפעת BOTA על הרפיית שרירי דופן שלפוחית השתן, שעשויה להפחית את יכולתם להתכווץ ולרוקן את השלפוחית. אם אינך מצליחה להתרוקן כלל, תודרכי כיצד לבצע ריקון עצמי על ידי קתטריזציה נקיה, לסירוגין. פעולה זו כוללת הכנסת צינורית קטנה לשלפוחית השתן 3-4 פעמים ביום, על מנת לרוקן את השלפוחית. זוהי פעולה פשוטה ובטוחה. אל דאגה, תוך זמן קצר השפעת הBOTA יורדת, ותפקוד השלפוחית יחזור לקדמותו.

מהו משך השפעת הטיפול?
בסופו של דבר, השפעת הטיפול תתפוגג ותתחילי לחוות חזרה הדרגתית בתסמיני תכיפות ודחיפות במתן השתן וכן אירועי דליפת שתן. כיוון שכל מקרה שונה, לא ניתן לצפות כמה זמן לאחר הטיפול תופיע חזרת התסמינים, אך במרבית המקרים, השפעת הטיפול נמשכת 6 עד 9 חודשים. בחלק מהנשים, טיפול בודד הוא כל מה שנחוץ ואילו בחלקן, יש צורך בטיפולים חוזרים לרוב פעם בשנה.


האם קיימים סיכונים בטיפול בBOTA?
דימום - בניתוחים ווגינאליים, דימום חמור הדורש מתן מוצרי דם מאוד נדיר
זיהומים בדרכי השתן (ציסטיטיס) - עלולים להופיע ב-6% מהנשים לאחר ניתוח. שכיחים יותר כאשר נעשה שימוש בקטטר שתן. בין התסמינים ניתן למצוא תחושת שריפה או צריבה במתן שתן, תכיפות ולעתים דם בשתן. ניתן לטפל בקלות בציסטיטיס באמצעות אנטיביוטיקה.
קתטריזציה עצמית - 3-10% מהמטופלות יזדקקו לריקון שלפוחית השתן באמצעות קתטריזציה עצמית, באופן זמני.


סיבוכים נדירים נוספים:

  • תגובה אלרגית כולל אנאפילקסיס (תגובה אלרגית מסכנת חיים).

  • תפרחת עורית חמורה.

  • חולשה כללית. 

יש לדווח מיד בהופעת כל אחת מהתופעות המוזכרות.


כמה מוצלח הטיפול בBOTA?
הניסיון הקליני ברעלן הבוטולינום כטיפול באי נקיטת שתן הינו מוגבל יחסית בשלב זה.
BOTA יחד עם זאת, ניתן לומר בבטחון כי קיים סיכוי של 60-90% להשיג שיפור משמעותי בדחיפות ודליפת השתן לאחר הטיפול בהזרקות וכמו כן, צפויה הפחתה בתכיפות מתן השתן. רוב הנשים נזקקות לטיפולים חוזרים בעוד אחרות חוות שיפור ארוך טווח משמעותי אחרי טיפול בודד.

קישורים נוספים:

 אורוגניקולוגיה | דליפת שתן | צניחת אברי אגן | כירורגיה אגנית משקמת | שיקום האגן | ניתוחים לפרוסקופיים | רשת | כירורגיה גניקולוגית | גניקולוגיה כללית

ד"ר אלעד לרון | תל אביב בית הרופאים, הברזל 11, קומה 1, חדר B2 | באר שבע מגדל M Tower, רחה פרייאר 9, קומה 17, חדר 11 (אדם אורומדיקל)

התקשרו או שלחו הודעה 0545.441793

הצהרת נגישות

© 2023 by Elad Leron MD

bottom of page