תל אביב | בית הרופאים, הברזל 11, קומה 1, חדר B2 באר שבע | מגדל M Tower, רחה פרייאר 9, קומה 17, חדר 11

מהו התקן פסארי נרתיקי ?
פסארי הוא התקן מכני, שניתן להוצאה וממוקם בנרתיק, כדי לתמוך בדפנות המוחלשים הצונחים של הרחם, שלפוחית השתן או המעי. קיימים מספר סוגים של פסארי, השכיחים ביותר בשימוש הם פסארי מסוג טבעת עם וללא תמיכה ופסארי קובייה. חלק מסוגי הפסארי, כמו הטבעת, יכולים להישאר בנרתיק למשך מספר חודשים ללא צורך בהוצאתם, בעוד שאחרים, כמו הקובייה, מצריכים הוצאה וניקוי יומי. רוב התקני הפסארי עשויים מסיליקון, חומר רך ולא סופג, אשר אינו מסכן את בריאות האישה. לאחר זמן מה של שימוש, החלק החיצוני של הפסארי יכול לשנות גוון. זהו תהליך נורמלי ואינו מצריך בהכרח החלפת הפסארי.
IUGA :מקור
סוגים של פסארי נרתיקי

מתי ניתן להשתמש בפסארי נרתיקי?
לרוב משתמשים בפסארי על מנת לשפר תסמינים של צניחת רחם או קירות הנרתיק. במקרים מסוימים, יוצע לך שימוש בפסארי על מנת למנוע או להפחית דליפות שתן במהלך פעילות גופנית. פסארי משמשים גם על מנת להימנע או לדחות ניתוח, למשל במקרים שהאישה מעוניינת להמשיך ללדת או שקיימות מחלות רפואיות ברקע, העלולות להפוך ניתוח למסוכן.
איך מתאימים את הפסארי?
התאמת הפסארי נעשית על ידי בדיקה נרתיקית, כדי להעריך את סוג הצניחה. הרופא/ה שלך ימדדו ידנית את הנרתיק, על מנת שהפסארי יתאים לך בצורה מיטבית, הן בגודל והן בצורה. לעיתים, נעשה שימוש בערכות מיוחדות להתאמת פסארי בדגמים שונים. פסארי קטן מידי עלול ליפול, ספונטנית או בעת לחיצה למתן שתן או צרכים. פסארי גדול מידי עלול לגרום לתסמיני לחץ, תחושת אי נוחות ואף כאב. לעיתים, יש צורך במספר ניסיונות עד שמוצאים את הגודל וסוג הפסארי המתאים, ולפעמים יש לשנות את הסוג או הגודל לאחר תקופת טיפול.

השמת פסארי
מהם הטיפולים האלטרנטיביים?
צניחה בדרגה נמוכה (שאינה עוברת את פתח הנרתיק) יכולה להיות מטופלת באמצעות פיזיותרפיה של רצפת אגן בלבד, בעוד שצניחה חמורה עלולה להצריך שימוש בפסארי או ניתוח.
מה צפוי לי לאחר הכנסה ראשונית?
לאחר שהפסארי מוכנס וממוקם בצורה מיטבית בנרתיק, יש לנקות אותו במרווחי זמן קבועים. רופאים שונים דוגלים בשיטות שונות, אבל לרוב מומלץ לנקות או להחליף את הפסארי ולבצע בדיקת נרתיק כל חודשיים. חלק מהנשים המשתמשות בפסארי מסוג טבעת מסוגלות להוציאו ולנקות אותו בעצמן, אך הפעולה יכולה להתבצע במסגרת מרפאה, אצל הרופא. את חלק מסוגי הפסארי, כגון הקובייה, חובה להוציא ולנקות באופן יומי ועל כן, הם מתאימים יותר לנשים שיכולות להתמודד עם פעולה זו, נשים שמקיימות יחסי מין או שזקוקות לפסארי רק בפעילות גופנית ולא לאורך כל היום. בצניחות חמורות נעשה שימוש בפסארי גלהורן והוא מצריך הוצאה ע"י רופא או אחות.
האם קיימים סיבוכים?
• דימום/כיב בקיר הנרתיק - אם הפסארי לוחץ או משפשף את דפנות הנרתיק, קיים סיכון להיווצרות כיבים באזורים בנרתיק. במקרה זה, עשויה להיות לך הפרשה ורדרדה או דמית. אזורים בהם נוצרו כיבים מחלימים לרוב בקלות לאחר הוצאת הפסארי לתקופה קצרה, עם או ללא שימוש במשחת אסטרוגן וגינלי. בכל מקרה, אם את שמה לב להפרשה דמית, יש לקבוע תור לבדיקה, כיוון שמקור הדימום יכול להיות אחר.
• כאב או אי נוחות - אם הפסארי ממוקם נכון, את לא אמורה להרגיש אותו. אם את חווה כאב או אי נוחות משמעותי, ייתכן שהפסארי גדול או קטן מדי ומצריך החלפה לגודל אחר.
• הפרשות - לרוב הנשים יש הפרשה לבנבנה ולעיתים צהובה ירוקה בכמות מעטה. ריח לא נעים או צריבה יכולים להעיד על זיהום ודורשים ביקורת על ידי הרופא/ה. רופאים רבים נותנים מרשם לקרם אסטרוגן לשימוש בנרתיק, במקביל להחדרת הפסארי, על מנת להפחית את הסיכון להיווצרות כיבים ודימום, דבר שיכול להגביר את כמות ההפרשה הלבנה.
האם יש הגבלות בפעילות היומיומית בנוכחות פסארי?
למעשה, הפסארי מחליף ניתוח ומספק לנשים פתרון ללא כל הגבלה בפעילות היומיומית. את אמורה להיות מסוגלת לבצע כל פעילות, כולל פעילות ספורטיבית, רכיבה על אופניים והליכות למרחקים ארוכים.
האם ניתן לקיים יחסי מין בנוכחות הפסארי?
עם פסארי מסוג טבעת ניתן לקיים יחסי מין כאשר הטבעת במיקומה. אם את או בן זוגך מרגישים את נוכחות הטבעת, ניתן להסירה לפני קיום יחסי מין ולהחזירה לאחר מכן. פסארי אחרים, כמו הדואט, הקובייה או גלהורן ממלאים ברובם את הנרתיק ואינם מאפשרים קיום יחסי מין כאשר הפסארי נמצא במקומו בנרתיק. עלייך לציין שאת פעילה מינית, על מנת להתאים פסארי שמאפשר זאת או כדי לבחון פתרון חלופי.
שימוש באסטרוגן נרתיקי בנוכחות פסארי
בגיל המעבר, רירית הנרתיק הופכת דקה יותר ויבשה יותר, בשל העדר ההורמון אסטרוגן. הדבר עלול להעלות את הסיכון להיווצרות כיבים
ודימום בנוכחות פסארי. לעיתים נמליץ על הוספת משחת אסטרוגן נרתיקי, כדי לשפר את רירית הנרתיק ולהפוך אותה לבריאה יותר. יינתן לך מידע על ההתוויות וההשלכות של שימוש באסטרוגן.
קישורים נוספים: